اثربخشی بسته آموزشی چندحسی بر واج آگاهی و مهارت خواندن دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص با نقص در خواندن - صادقی داریوش; غلامی توران پشتی مرضیه; وکیلی سمیرا (نشریه علمی روانشناسی سلامت و اختلالات رفتاری)
هدف این پژوهش ارزیابی اعتبار و سنجش اثربخشی یک بسته آموزشی چندحسی بر آگاهی واج‌شناختی و مهارت‌های خواندن دانش‌آموزان ۷ تا ۱۱ ساله مبتلا به اختلال خواندن بود. این مطالعه نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون–پس‌آزمون همراه با گروه کنترل و مرحله پیگیری انجام شد. ۳۰ کودک مبتلا به اختلال خواندن به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) قرار گرفتند. ابزار سنجش، آزمون «نما» شامل خرده‌آزمون‌های خواندن کلمات، ناکلمات و زنجیره کلمات بود. گروه آزمایش طی ۱۲ جلسه ۴۵ دقیقه‌ای تحت مداخله چندحسی مکعب‌های رنگی و فلش‌کارت‌ها قرار گرفت و گروه کنترل مداخله‌ای دریافت نکرد. داده‌ها با تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن‌فرونی تحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر نشان داد که مداخله چندحسی باعث بهبود معنادار خواندن کلمات، ناکلمات و زنجیره کلمات در گروه آزمایش شد و اثر تعاملی گروه × زمان برای هر سه مؤلفه معنادار بود. مقایسه بن‌فرونی تفاوت معنادار میان پیش‌آزمون با پس‌آزمون و پیگیری را تأیید کرد و نشان داد که اثرات مداخله تا سه و شش ماه پس از آموزش نیز پایدار ماند. همچنین میانگین نمرات گروه آزمایش در تمام مؤلفه‌ها به‌طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود. بسته آموزشی چندحسی مکعب‌های رنگی توانست مهارت‌های خواندن دانش‌آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص با نقص در خواندن را به‌صورت معنادار و پایدار بهبود دهد و می‌تواند به‌عنوان یک رویکرد کارآمد و قابل‌اجرا در مراکز آموزشی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.