اثربخشی آموزش احساس ارزشمندی بر رضایتمندی زناشویی و بهزیستی روان شناختی - زجاجی فائزه; بنکداری نسرین (نشریه علمی روانشناسی سلامت و اختلالات رفتاری)
زمینه و هدف: احساس ارزشمندی به عنوان یکی از سازه‌های مهم روان‌شناختی، می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در کیفیت روابط زوجین و سلامت روان آنان ایفا کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش احساس ارزشمندی بر رضایت‌مندی زناشویی و بهزیستی روان‌شناختی زوجین انجام شد. روش: این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده‌ها کمی و از نظر روش‌شناسی، نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره زناشویی منطقه ۱۰ شهر تهران بودند. حجم نمونه ۳۰ نفر (۱۵ نفر در گروه آزمایش و ۱۵ نفر در گروه کنترل) بر اساس روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در دو گروه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه بهزیستی روان‌شناختی ریف بود. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که آموزش احساس ارزشمندی بر رضایت‌مندی زناشویی تأثیر معناداری دارد، این تأثیر در مؤلفه‌های جاذبه (17/0)، تفاهم (16/0)، طرزتلقی (14/0) و سرمایه‌گذاری (18/0) مشاهده شد. همچنین آموزش/ احساس ارزشمندی بر بهزیستی روان‌شناختی نیز تأثیر معناداری داشت (001/0<p). نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این پژوهش، آموزش احساس ارزشمندی می‌تواند به عنوان یک مداخله مؤثر برای افزایش رضایت زناشویی و بهبود بهزیستی روان‌شناختی زوجین در مراکز مشاوره و روان‌درمانی به کار گرفته شود.