پیش‌بینی سبک‌های حل تعارض بر اساس تنظیم شناختی هیجان در زوجین شهر شیراز - جمال پور الهام; کشاورزی امیر (نشریه علمی روانشناسی سلامت و اختلالات رفتاری)
هدف این پژوهش، پیش‌بینی سبک‌های حل تعارض زناشویی بر اساس تنظیم شناختی هیجان در زوجین شهر شیراز بود. این پژوهش از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه زوجینی تشکیل داد که در بازه زمانی فروردین تا آذر ۱۴۰۴ به مرکز مشاوره قصرالدشت شهر شیراز مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش شامل ۱۰۰ زوج (۲۰۰ نفر) بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه سبک‌های حل تعارض رحیم (ROCI-II) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ-فرم کوتاه) جمع‌آوری شد. برای تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده گردید. نتایج تحلیل‌های استنباطی نشان داد تنظیم شناختی هیجان با سبک‌های یکپارچگی و مصالحه رابطه مثبت و معنادار دارد و این سبک‌ها را به‌طور معناداری پیش‌بینی می‌کند. همچنین، تنظیم شناختی هیجان با سبک‌های اجتنابی، مسلط و ملزم‌شده رابطه منفی و معنادار نشان داد. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن بود که تنظیم شناختی هیجان قادر است به‌طور معناداری واریانس سبک‌های مختلف حل تعارض را تبیین کند و بیشترین قدرت پیش‌بینی مربوط به سبک یکپارچگی بود. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد تنظیم شناختی هیجان نقش اساسی در شکل‌گیری و انتخاب سبک‌های حل تعارض زوجین دارد و تقویت این مهارت می‌تواند به ارتقای راهبردهای سازنده حل تعارض در روابط زناشویی منجر شود.