رابطه احساس تنهایی و ویژگیهای شخصیت و نشخوار فکری با افکار خودکشی در نوجوانان دختر - محمودخانی, سارا (نشریه علمی روانشناسی سلامت و اختلالات رفتاری)
پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه احساس تنهایی و ویژگی‌های شخصیت و نشخوار فکری با افکار خودکشی در نوجوانان دختر شهر کرج انجام شد. این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان دختر متوسطه دوم در مدارس الزهرا، حجاب و راضیه در منطقه ۱ شهر کرج در سال تحصیلی ۱۴۰۲–۱۴۰۱ بود. با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس، ۱۶۸ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه افکار خودکشی بک (۱۹۷۴)، پرسشنامه احساس تنهایی راسل (۱۹۸۰)، پرسشنامه ویژگی‌های شخصیتی هگزاکو (۲۰۰۰) و پرسشنامه نشخوار فکری هوکسما و مارو (۱۹۹۱) بود. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره همزمان تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین احساس تنهایی (p<0/01)، عامل شخصیتی هیجان‌پذیری بالا (p<0/05) و نشخوار فکری (p<0/01) با افکار خودکشی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین ویژگی‌های برون‌گرایی، بازبودن به تجربه‌ها، توافق‌پذیری و باوجدان بودن با افکار خودکشی رابطه منفی و معنادار (p<0/01) مشاهده شد. نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای احساس تنهایی، ویژگی‌های شخصیت و نشخوار فکری توانستند در مجموع حدود ۳۸ درصد (R2=0/388) از واریانس افکار خودکشی را پیش‌بینی کنند. احساس تنهایی، ویژگی شخصیتی هیجان‌پذیری و نشخوار فکری نقش مؤثری در شکل‌گیری افکار خودکشی در نوجوانان دختر دارند؛ بنابراین توجه به این عوامل در پیشگیری و مداخلات درمانی ضروری است.