مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان ذهن آگاهی بر خشونت خانگی،خودکارآمدی و تنظیم هیجان زنان دارای همسر با سوءمصرف مواد - یاورنیائی, زهرا; طاهری, بهار; فراشیانی, فهیمه; مزروعی, فاطمه; اسلامیان, آیدا (نشریه علمی روانشناسی سلامت و اختلالات رفتاری)
پیشینه و هدف: زنان دارای همسر مبتلا به مصرف مواد مخدر با مشکلات عدیده اقتصادی، اجتماعی و روانشناختی روبرو هستند که سلامت روان آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان ذهن آگاهی بر خشونت خانگی، خودکارآمدی و تنظیم هیجان زنان دارای همسر با سوءمصرف مواد انجام شد. روش: روش پژوهش از نوع نیمه‌آزمایشی، با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زنان دارای همسر با سوءمصرف مواد شهر تهران در سال 1404 بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری دردسترس تعداد 45 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی به 3 گروه 15 نفره طرحواره درمانی ،درمان ذهن آگاهی و کنترل تقسیم شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه خشونت خانگی، خودکارآمدی و تنظیم هیجان استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شده است. یافته‌ها: نتایج نشان داد طرحواره درمانی و درمان ذهن آگاهی بر خشونت خانگی، خودکارآمدی و تنظیم هیجان تاثیر معناداری دارند (0.05>p). همچنین نتایج نشان داد تاثیر طرحواره درمانی بر خشونت خانگی، خودکارآمدی و تنظیم هیجان به طور معناداری بیشتر از درمان ذهن‌آگاهی بود (0.05>p).نتیجه گیری: می‌توان گفت در بهبود خشونت خانگی، خودکارآمدی و تنظیم هیجان مداخله طرحواره درمانی اثربخشی بیشتری دارد. از این رو به کلیه متخصصان سلامت‌روان به ویژه درمانگران توصیه می‌شود که از طرحواره درمانی جهت بهبود بهداشت روان زنان دارای همسر مبتلا به مصرف مواد بهره گیرند.