مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان هیجان‌مدار بر حساسیت اضطرابی در بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی - سیاوش آبکنار, مریم; صیرفی, محمدرضا; مروجی, مهتاب; ثابت, مهرداد (نشریه علمی روانشناسی سلامت و اختلالات رفتاری)
بیماری‌های قلبی به عنوان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر جهانی، تحت تأثیر عوامل روانشناختی قرار دارند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان هیجان‌مدار بر حساسیت اضطرابی در بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی انجام شد. این مطالعه شبه‌آزمایشی بر روی جامعه آماری بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر قلبی در سال ۱۴۰۴ و در شهر رشت اجرا گردید. نمونه آماری شامل ۶۰ نفر بود که به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی (ذهن‌آگاهی و هیجان‌مدار) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. ابزارها شامل پرسشنامه حساسیت اضطرابی تیلور و کاکس (۱۹۹۸) و بسته‌های آموزشی ذهن آگاهی و هیجان مدار بودند. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش آمای تحلیل واریانس مکرر تک/چندمتغیری و آزمون‌های تعقیبی در نرم‌افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد درمان هیجان‌مدار در کاهش حساسیت اضطرابی اثربخشی بیشتری داشت. این یافته‌ها برتری هیجان‌مدار در مدیریت جنبه‌های هیجانی و فیزیولوژیکی و ذهن‌آگاهی در کنترل استرس را برجسته می‌کنند.